Uppföljare – populära filmer x 2

Väldigt länge så var det snarare än regel än undantag att uppföljare till populära filmer höll lägre kvalitet och ansågs allt som oftast vara sämre än sina föregångare. Vid endast ett fåtal exempel så som med James Camerons ”Aliens” (uppföljare till Ridley Scotts ”Alien”) och ”Terminator 2: Judgement Day” (uppföljare till Camerons egna ”Terminator”) brukar dock anses vara likvärdiga eller bättre än originalen. Johnny Depp själv ansåg att dom två uppföljarna till ”Pirates of the Caribbean: Curse of the black pearl” med undertitlarna ”Dead man’s chest” och ”At world’s end” var alldeles för komplicerade och intrigtäta vilket lämnade publiken bakom sig. Därav att han ville få göra en fjärde film (”On stranger tides”) vilket skulle återgå till den lättsammare tonen från originalet vilken nu även skall få en femte del i och med ”Dead men tell no tales” senare i år.

Många kritiker, hobbyentusiaster och fans brukar beklaga sig över att uppföljare som inte håller samma kvalité som originalen är på grund utav den mekaniska Hollywood maskinen som urvattnar klassiker för att hitta snabba sätt att tjäna pengar på. Huruvida detta stämmer är dock diskutabelt och varierar antagligen från gång till gång, men faktum kvarstår ändå att kommersiellt lyckade filmer har en mycket högre chans att få uppföljare än filmer med medel till låg omsättning under dom första veckorna på bio. ”Hellboy” utav berättarmästaren Guillermo del Toro fick inte klartecken för en uppföljare förrän efter att DVD försäljningen gjort filmen lönsam och lär tyvärr antagligen aldrig få sin avslutande tredje del. Samtidigt så annonserade James Gunn, regissören till Marvels ”Guardians of the Galaxy” och dess senaste del, ”Vol. 2” en tredje film i serien redan innan tvåan haft premiär.

Något annat som börjar bli branschstandard är att ta gamla filmer eller tv-serier och göra uppföljare till dom idag, flera årtionden senare. Då handlar det inte om remakes eller nyversioner, utan just uppföljare. En filmserie som haft en väldigt bökig historia när det kommer till uppföljare, remakes och prequels är Toby Hoopers kultklassiker ”The Texas Chainsaw Massacre”. Den första delen fick en direkt uppföljare i och med The Texas Chainsaw Massacre 2, även den regisserad utav Hooper och släpptes 12 år efter originalet. Den tredje delen i filmserien, vid namn ”Leatherface: The Texas Chainsaw Masscre III” har dock ingenting med tvåan att göra utan är även den en direkt uppföljare till originalet från 1974 och släpptes 1990. I ett försök att knyta ihop dessa så har den fjärde delen ”Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation” så nämns det i intro monologen att ”två mindre men relaterade incidenter” skett sedan originalet, men har annars ingenting med dom att göra. För att förvirra ännu mera så släpptes först filmen på bio under namnet ”The Return of the Texas Chainsaw Massacre” men då den floppade så lades den på hyllan väldigt snart och släpptes inte på VHS förrän 2 år senare, nu omklippt och omdöpt eftersom skådespelarna Renée Zellweger och Matthew McConahughey sedan dess lönt större framgångar med sina karriärer. Sedan år 2003 så kom en remake som skulle starta om filmserien, men den fick bara en prequel med undertiteln ”The Beginning” och har inte fått någon nyare del sen 2006. Istället så kom år 2013 ytterligare en direkt uppföljare till originalet från 1974, som ignorerade del 2 till 4 helt och hållet i och med ”Texas Chainsaw 3D”.  Så nu har vi 7 filmer, varav 2 tillhör en egen continutet, 3 stycken är direkta uppföljare till originalet och 1 film försöker löst knyta samman dom men kör sitt eget race. Kan det bli värre? Jodå, för nu så finns det nämligen en prequel till originalet från 1974 i produktion med titeln ”Leatherface” och i likhet med ”The Beginning” kommer att utforska den ikoniska Leatherface bakgrund.

Privacy Policy