Filmserier – trilogier – och filmatisering av böcker

Ett annat fenomen som har blivit allt vanligare är faktisk just filmserier och trilogier. Antalet trilogier är idag alltför många att räkna och ett fåtal som går att nämna är Tillbaka till framtiden, Indiana Jones och Sagan om Ringen. Att binda upp skådespelare på flerfilmkontrakt har varit vanligt förekommande i Hollywood sedan 30-talet, men att binda upp skådespelare på en och samma roll är något som blivit allt vanligare dom senaste 10 åren. Att filmserier även släpps över loppet som överskrider ett årtionde är även något relativt nytt fenomen, i och med att det inte handlar om tidigare oplanerade uppföljare utan faktiskt planlagda produktionsscheman.

Adaptionen utav J.K. Rowlings populära böcker om ”pojken som överlevde”, Harry Potter, påbörjades redan innan bokserien med sju titlar var färdigskriven. Filmerna blev 8 i antalet och lockade tittare ifrån alla åldersgrupper och många utav oss växte upp med att se Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint i rollerna som dom älskvärda karaktärerna Harry Potter, Hermione Granger och Ronald Weasley. I ett decennium så fick vi följa dessa brittiska barnskådespelare växa upp samtidigt som dom återgav kända scener ifrån böckerna. Även om Harry Potters historia är över så fortsätter dock Warner Brothers tillsammans med Rowling att utöka Potters universum med nu senast ”Fantastic beasts and where to find them” och utspelar sig cirka 70 år innan händelserna i Harry Potter serien. Det skall även vara den första i en serie på hela fem filmer som kommer att sträcka sig över tidsperioden 1926 till 1945 och följa Newt Scamander medan han gör efterforskningar till sin lärobok med samma titel som filmen.

Så om man räknar ihop filmerna så får vi 9 släppta och 4 kommande, det vill säga 13 titlar satta i en och samma värld sedan 2001. Det kanske verkar många men om vi nu ska ta en titt på Disney ägda Marvel, så bleknar antalet i jämförelse. Sedan 2008 så har Marvel Studios släppt 14 filmer och har ytterligare 10 filmer planerade till 2019, varav 3 kommer att släppas nu under 2017. Alla filmerna delar en och samma värld och olika karaktärer från olika filmer dyker ofta upp i större eller mindre roller i varandras berättelser, ungefär som i serietidningarna. För att bre ytterligare ett lager på det så har vi även 6 stycken tv-serier och ytterligare 6 till som är under produktion och även dom utspelar sig i samma värld som filmerna!

Marvel Cinematic Universe, som det samlat kallas, är ett projekt på en sådan stor skala att det aldrig har gjorts tidigare. Medan många filmserier kämpar med att få ihop till en trilogi och ytterligare någon uppföljare så har MCU lyckats med något väldigt unikt. Men det är inte helt utan kritik, filmerna består utav en blandad kompott vad gäller betyg och kvalitét, liksom tv-serierna. Det finns även 5 stycken kortfilmer som många har missat, men skall överlappa tiderna mellan olika filmer. Men faktum kvarstår ändå att filmerna i sig alla har legat på biotoppen under varierande längd och Disney/Marvel har funnit ett koncept som faktiskt verkar fungera. Så för det som vill sjunka ner i en högkvalitativ superhjälte – och science fiction träsk gör rätt i att kolla in Marvels olika titlar och hänga med på ett storskaligt äventyr som antagligen kommer fortsätta långt förbi 2019!

Privacy Policy