Filmer som fortsätter listas på biotoppen

Så även om biograferna i årtionden har fått anse sig kämpa i motvind, så har det drivit utvecklingen framåt och trots dystra förutsättningar från bioindustrins melankoliska orakel, så har vi nu nått en punkt då alltfler rekord slås allt oftare. Allt från besökarrekord den första helgen, samlad biljettförsäljning till antalet återkommande besökare har ökat dramatiskt dom senaste åren. Att komma ut ifrån hemmet och få uppleva en film på silverduken har blivit på modet igen och antalet storfilmer, produktioner som filmstudios satsar kraftigt på, har ökat enormt. Om man kollar på dom 100 västerländska filmerna som ligger högst upp på biotoppen genom tiderna så består det nästan endast utav stora miljonproduktioner, fyllda med kända namn även om några lågbudget klassiker finns med.

På listan som vi utgår ifrån som finns tillgänglig på filmsite.org, baserad på biljettförsäljning per film, så hittar vi mästerregissören James Cameron som inte kniper bara första platsen utan även andra platsen. Hans magnus opus, Avatar från 2009, ligger på första plats och denna utomjordiskt vackra science fiction har förundrat tittare över hela världen. Filmen har varit så populär och ligger Cameron så nära om hjärtat att han i flera uttalanden konstaterat att han endast kommer göra filmer i Avatar-serien fram till pensionen. Just nu så är 4 nya titlar planerade, men om vi kommer att få följa samma karaktärer eller ej är ännu obekräftat. Cameron är som mest känd för sina action och science fictionfilmer men den utav hans filmer som kniper andraplatsen är inget annat än romantisk historia, försatt under en historisk känd händelse. Nu talar vi om Leonardo DiCaprio och Kate Winslets stora genombrott ”Titanic” vars ledmotiv utav Celine Dion är så förknippat med filmen att man inte kan höra den utan att tänka på isberg. Denna romantiska katastroffilm är fortfarande än idag väldigt aktuell, trots att den släpptes år 1997, genom olika internet memes och analyser utifall DiCaprio hade fått plats på dörren tillsammans med Winslet eller ej. Många scener har blivit så ikoniska att dom ofta refereras till även i moderna filmer (”I’m the king of the world!”) och eftersom den riktiga historien om Titanic är en fascinerande historia om det osänkbara skeppet som sjönk så kommer nog denna film aldrig helt gå ur tiden.

På tredjeplatsen så hittar vi en uppföljare till en 30 år gammal klassisk trilogi, samtidigt som den är den första i sin egna kommande trilogi, nämligen Disney producerade Star Wars: The Force Awakens. Efter George Lucas kritiserade och hårt omdiskuterade prequel-trilogi om en ung Anakin Skywalker, samt mängder med böcker, spel och serietidningar som alla byggde på en allt rörigare canon så valde Disney att köpa upp Star Wars varumärket, Lucas Arts och Lucasfilm bland annat i Oktober 2012 för 4.05 miljarder dollar. Något som dom tjänade in redan i och med The Force Awakens. Star Wars är även det, liksom Titanic, ett fenomen som aldrig gått ur tiden och med Disneys nya satsningar så har det blivit populärare än någonsin, även om företaget beslöt sig för att rensa bort all canon utanför filmerna och den animerade tv-serien ”Star Wars: The Clone Wars” och starta om med nära på en tabula rasa period satt, lustigt nog, 30 år efter händelserna i Star Wars episode VII: The Return of the Jedi.

Privacy Policy